Glas in Lood of Tiffany? En kan ik ook zelf een raamhanger maken?

Gepubliceerd op 20 april 2021 om 13:04

Marijke, van Ómorfo Dóro, interviewt Marianne Gabriels en wil alles te weten komen over Tiffany en hoe je een raamhanger maakt.

Ómorfo Dóro verkoopt prachtige raamhangers in Tiffany stijl. Dat schrijf ik ook altijd keurig bij de producten, maar eigenlijk weet ik helemaal niet wat het verschil is tussen “glas in lood” en “ Tiffany”. En jij misschien ook niet. Dus ben ik navraag gaan doen bij Marianne Gabriels. Zij maakt o.a. de mooie raamhangers voor Ómorfo Dóro en is eigenaar van Atelier Apers waar ze naast glaswerk ook nog sieraden en beeldhouwwerken maakt en verkoopt. 

Marianne heeft me niet alleen verteld wat het verschil is tussen “Glas in Lood” en “Tiffany”, maar ze heeft meteen uitleg gegeven over hoe je bv een  mooie raamhanger maakt.  Lees en leer!

Verschil tussen Tiffany en Glas in Lood.

Bij Glas in Lood worden alle stukjes glas met hun snijzijden in een U- of H profiel van lood gezet en dan aan elkaar gesoldeerd. Bij Tiffany worden de  snijranden van de glasstukjes beplakt met zelfklevend koperband en daarna aan elkaar gesoldeerd. Hierdoor kun je met veel kleiner stukjes glas werken.

De naam Tiffany komt van de Amerikaan Louis Comfort Tiffany, geboren in New York in 1848 en gestorven in 1933. Hij was een Amerikaanse glaskunstenaar en ontwerper. Hij is met name bekend door zijn gebrandschilderde glas en zijn lampen in art-nouveau- en art-decostijl. Hij was ook de eerste ontwerpdirecteur in Tiffany & Co., het bedrijf van zijn vader Charles Lewis Tiffany. Maar Tiffany is meer dan de naam van de ontwerper, het is een stijl geworden die nu in verschillende producten wordt gebruikt, zoals raamhangers, mobiles, doosjes etc.

Benodigdheden:

Wat heb je allemaal nodig om zelf een mooi Tiffany product te kunnen maken? Marianne heeft een lijst aangeleverd:

Voor het glas snijden:

  • watervaste stift
  • glassnijder
  • snij olie
  • breektang
  • breektang-gruistang
  • kwast voor splinters te verwijderen

Voor het glas slijpen:

  • Slijpmachine
  • Spatscherm of veiligheidsbril

Voor het aanbrengen folie:

  • Rechaud om glas te verwarmen
  • Koperfolie
  • Vouwbeen
  • Mesje
  • Schaar

Voor het Solderen:

  • Soldeerbout met Tiffanytip
  • Soldeertin 60-40, tin-lood
  • Soldeervloeistof  Flux
  • evt. standaard voor bout
  • Tangetjes om bv ringetjes vast te houden
  • Elektriciteitsdraad om ophangringen van te maken.

Stappenplan:

  1. Ontwerp: Houdt hierbij rekening dat het glas altijd rechtdoor of met een bocht gesneden dient te worden, want een haakse bocht snijden/breken aan de binnenzijde van een figuur  is niet mogelijk. Aan de buitenzijde is het wel mogelijk, omdat je dan de hoek van 2 kanten kan benaderen.              

Teken je ontwerp op  papier. Nummer alle vlakken van je tekening. En kopieer je tekening. Knip alle vlakken uit met een sjabloonschaar. Deze schaar knipt een reepje tussen alle vlakjes uit (de ruimte van de koperstrip en het soldeertin) ipv dat hij ze alleen maar los knipt.

2. Glas snijden: Neem glas in de kleuren die geschikt zijn voor jouw figuur en neem de stukjes papier en leg die op het glas. Trek het vormpje om met watervaste stift en neem het nummertje van het vormpje over op het glas. Snijdt en breek je glas zoveel mogelijk in de vorm die het moet krijgen. Draag hierbij je veiligheidsbril. 

3. Glas slijpen: hiervoor heb je de slijpmachine nodig. Hiermee maak je de definitieve vorm, door de glasstukjes 1 voor 1 tegen de slijptol te houden en zo de vorm er in te slijpen. (Ook hierbij draag je je veiligheidsbril.

4. Folie aanbrengen: Was de glasstukjes. Doe dit 1 voor 1, want er is een kans dat de inkt van het nummertje verdwijnt en zo kan je toch achterhalen welk nummer er op moet staan. Droog ze goed af. Verwarm de glasstukjes op een rechaud, waarbij je oplet dat de glasstukjes niet boven de vlam liggen, anders breken ze. Vouw dan de koperfoliestrip om het glasstukje, langs de snijzijde. Er voor zorgend dat er een klein randje folie op de boven- en onderzijde van het glasstukje komt. Je maakt eigenlijk zelf je U profiel. De koperfoliestrip is zelfklevend, dus je verwijderd eerst de schutlaag en plakt hem dan op de snijzijde. Ga met een vouwbeen stevig over de strip. 

5. Solderen: Als je alle glasstukjes omplakt hebt met de koperstrip dan leg je ze op het papier met je ontwerp. Ieder nummertje op de juiste plaats. Zet de buitenzijde vast met spelden, zodat het niet kan verschuiven. Soldeer nu eerst alle kruispuntjes met een druppel soldeertin. En soldeer daarna iedere naad. De naad moet bol zijn. Soldeer ook de hele buitenzijde, zodat de koperfolie bedekt is.

De gesoldeerde naden zijn nu zilverkleurig, dit kan je patineren naar zwart. Dit doe je dmv. een vloeistof met een kwastje op het soldeer te smeren, waardoor er een chemische reactie ontstaat. Pas hierbij op dat het niet te veel op het glas komt, want de vloeistof etst het glas. 

Ketting aan de raamhanger bevestigen, wassen, met een zachte doek droogwrijven en klaar is uw Raamhanger!

Tips: 

  • Wil je zelf aan de slag, volg dan eerst een cursus!!!
  • Of doe aan zelftraining op internet. bv Youtube
  • Denk aan uw veiligheid! Draag een veilgheidsbril.

Conclusie: Voor het maken van een raamhanger kun je dus het beste de Tiffany methode gebruiken, want dan kun je met kleinere stukjes glas werken. Het vergt veel tijd, geduld en je moet heel precies werken om een product te maken, waarbij je je eigen veiligheid niet uit het oog moet verliezen (bij onvoldoende beveiliging van je ogen kun je ernstige oogletsel oplopen). En je zal moeten investeren in gereedschap en materiaal.  Aan te raden is om een cursus te volgen.

Bent U enthousiast geworden en gaat u nu lekker zelf creatief aan de slag dan wens ik U veel plezier met maken, maar zegt u , nou dat is te moeilijk voor mij, te duur als ik al die materialen moet kopen of het kost te veel tijd en dat heb ik niet, neem dan een kijkje bij de producten van Marianne, die Ómorfo Dóro in het assortiment heeft.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.